Zwangerschapscursussen  

Voor zwanger zijn en bevallen heb je een instinct. Je lichaam weet vanzelf wat het tijdens de bevalling moet doen. Soms moet je eerder het één en ander afleren. Het is vooral je hoofd dat zich op het komende karwei wil voorbereiden. De kunst van bevallen is dat je moet durven vertrouwen op wat er gaat gebeuren, terwijl je helemaal niet weet hoe je bevalling zal verlopen. Deze boodschap van vertrouwen en acceptatie ten aanzien van de bevalling, hoe die ook zal verlopen, zal in de zwangerschapscursus doorklinken. Daarnaast is het streven van iedere cursus om de conditie van de aanstaande moeder te verbeteren door oefeningen en gezondheidsadviezen. Ook bereidt de cursus je voor op het komende ouderschap door voorlichting over borstvoeding en het eerste jaar na de bevalling.

Verzekeraars verstrekken vaak een tegemoetkoming in de kosten. Raadpleeg hiervoor je polisvoorwaarden.

Zwangerschapsyoga

Een zwangerschap is een bijzondere periode in je leven. In een korte periode verandert er heel veel, zowel in je lichaam als in je bewustzijn. Daarom verdient dit moment in je leven bijzondere aandacht. Zwangerschapsyoga kan hierbij behulpzaam zijn. Het heeft als doel je van je zwangerschap te laten genieten. Bij zwangerschapsyoga staat de beleving van de zwangerschap centraal. Het leert je te luisteren naar je intuïtie, naar dat wat je lichaam op dit moment van je verlangt. Het leert je ontspannen, vertrouwen te krijgen in de basiskracht van je lichaam en tegelijkertijd maakt het je spieren soepel en sterk ter voorbereiding op je bevalling.

ZwangerFit

Zwangerfit is bedoeld voor vrouwen die actief willen blijven in de periode rond de zwangerschap. Je kunt vanaf je 16e zwangerschapsweek meedoen tot aan je bevalling. Het grote voordeel hiervan is dat de fitheid en spierkracht van alle spieren langer behouden blijft en er al relatief vroeg in de zwangerschap preventief getraind kan worden met o.a. bekken- en bekkenbodemspieren. Na aanmelding krijg je een persoonlijke intake, zodat de zwangerfitdocent inzicht krijgt in het beloop van je zwangerschap.

Na de bevalling is het belangrijk weer een nieuw evenwicht te vinden, zowel lichamelijk als geestelijk. Vanaf 4 tot 6 weken na de bevalling kun je weer beginnen met de cursus om zo weer in vorm en conditie te komen. Hierbij wordt rekening gehouden met je bekkenbodemspieren en buikspieren. Naast de actieve les wordt er ook een theorieles gegeven voor jou en je partner. Hierin worden de zwangerschap, bevalling en periode na de bevalling besproken.

Zwangerfit wordt hier in de regio aangeboden door:

Samen bevallen

Doel van de cursus is om de aanstaande ouders zodanig voor te bereiden op de bevalling, dat het een positieve en natuurlijke gebeurtenis kan zijn, zonder overbodige spanning, angst of pijn. Juist samen met je partner weten wat er kan gebeuren, kan helpen om je rustig en zelfverzekerd te voelen. Door samen de cursus te doen leer je hoe je voor, tijdens en na de bevalling goed kunt samenwerken, zodat je achteraf het gevoel zult hebben; ‘bevallen, dat deden we samen’. De cursus wordt hier in de regio gegeven in Gouda, Gorinchem en Utrecht.

Er zijn verschillende cursussen mogelijk. De bekendste is die van negen avonden vóór de bevalling en één erna. Daarnaast is er een kortere cursus van vier avonden, een herhalingscursus, privé-cursus en anderstalige cursussen. Op twee plaatsen in Nederland kunnen jullie bovendien een luxe weekendcursus volgen.

Voor meer informatie of om je aan te melden voor een van de cursussen kun je mailen naar regiogouda@samenbevallen.nl of bel Ellen Duijvenstijn, 0182-585563. Zie ook www.samenbevallen.nl

Zelfbewust zwanger
Wil jij zelfbewust je keuzes maken tijdens je zwangerschap? Je zo voorbereiden op je bevalling dat je regie kunt blijven ervaren tijdens je bevalling? Dan is dit online video programma iets voor jou! Kijk voor meer informatie op Zelfbewustzwanger.nl
HypnoBirthing

Een rustige bevalling, waarbij je als moeder vol vertrouwen naar je eigen lichaam en baby luistert en na afloop met een prettig gevoel op de geboorte terugkijkt. Zo simpel kan het zijn.

Wellicht wil je je graag samen met je partner voorbereiden op de komst van je baby, of wil je nieuwe ontspanningstechnieken aanleren. Misschien wil je angsten loslaten of werken aan je zelfvertrouwen, of je ademhaling verdiepen. Het kan zijn dat je een andere en prettigere bevalling wil dan je in het verleden hebt meegemaakt, of je bent op zoek naar tips zodat je de communicatie met je zorgverleners kan optimaliseren.

HypnoBirthing is een leuke maar vooral praktische cursus en een methode die makkelijk te leren is. De cursus is gebaseerd op de gedachte dat als een moeder goed voorbereid aan de bevalling begint – op het fysieke, emotionele, mentale en zelfs spirituele vlak- ze de vreugde van een gemakkelijke, kalme  en harmonieuze bevalling kan ervaren. Kijk voor meer informatie op: HypnoBirthing-Nederland.nl of neem contact op met Tineke van der Molen via T. 06-20589680 of info@mijnoerkracht.nl.  

Via Mama

Via mama is een prettige online zwangerschapscursus gegeven door een ervaren collega verloskundige uit Eindhoven. In deze cursus bereidt ze je optimaal voor op wat er komen gaat in je zwangerschap en tijdens je bevalling. Na je aanmelding krijg je toegang tot alle lessen. Iedere les bestaat uit een video met een thema en een werkboekje met vragen waarin je aantekeningen kunt maken. Je kunt je werkboekjes zelf opslaan.

Website: https://viamama.nl/cursus/online-zwangerschapscursus/