De hielprik

Tussen de 4e en 6e dag na de geboorte, nemen wij  enkele druppels bloed af uit de hiel van jullie kindje. Dit bloed wordt opgestuurd naar het RIVM. Daar wordt het onderzocht op 27 zeldzame erfelijke ziektes. De meeste aandoeningen zijn niet te genezen, maar als ze op tijd worden opgespoord zijn ze wel goed te behandelen met medicijnen of een dieet. Daarom is het belangrijk voor de gezondheid van jullie kindje dat de hielprik wordt afgenomen.

Jullie krijgen alleen bericht als de uitslag afwijkend is. Soms wordt er gevraagd de hielprik te herhalen in verband met onvoldoende bloed of verder onderzoek. Indien jullie na vier weken geen bericht hebben ontvangen, is de uitslag van de hielprik goed. Aan de hielprik zijn geen kosten verbonden en deelname is niet verplicht.

De gehoorscreening

De wijkverpleegkundige komt in de eerste weken na de geboorte van jullie kindje langs voor de gehoorscreening om te onderzoeken of jullie baby goed kan horen. Zij maken hiervoor geen afspraak. Ben je niet thuis, dan komen ze op een ander moment terug. Zonder goed gehoor leert een kind niet goed horen en praten, wat gevolgen heeft voor de ontwikkeling. Hoe eerder een slecht gehoor wordt ontdekt, hoe sneller jullie baby kan worden behandeld.

De test is pijnloos en duurt meestal maar een paar minuten. Jullie baby krijgt een klein, zacht dopje in het oor wat is verbonden met een apparaat dat het gehoor van jullie baby meet. Beide oren worden apart getest. De uitslag van deze screening krijgen jullie meteen. Ook aan deze screening zijn voor jullie geen kosten verbonden en deelname is niet verplicht.

Kijk voor meer informatie over de hielprik en gehoortest op rivm.nl en lees de folder ‘Screeningen bij pasgeborenen’.