De verschillende onderzoeken tijdens een zwangerschap

Bloedonderzoek

In het begin van de zwangerschap nemen wij graag drie buisjes bloed bij je af. Het bloed wordt gecontroleerd op bloedgroep, rhesusfactor, irregulaire antistoffen, ijzergehalte, suikergehalte, de infectieziekten HIV en Hepatitis B en de geslachtsziekte Lues. Als er geen bijzonderheden zijn hoor je de uitslag bij de volgende zwangerschapscontrole.

Prenatale screening

Echo

Rond de tiende week van je zwangerschap kan een termijnecho gemaakt worden. Deze echo bepaalt mede de uitgerekende datum. 

De 20 weken echo wordt ook wel Structureel Echoscopisch Onderzoek (SEO) genoemd. Tijdens dit medische onderzoek wordt uitgebreid gekeken naar de ontwikkeling van de organen en mogelijke afwijkingen. Niet alle afwijkingen kunnen gezien worden op de echo. Het is dus geen garantie op een gezond kind. Er wordt bij dit onderzoek ook gekeken naar de groei van het kind en de hoeveelheid vruchtwater. Indien gewenst is er ruimte om te zien wat het geslacht is. De 20 weken echo kan jullie geruststellen over de gezondheid van jullie kind. De uitslag kan jullie juist ook ongerust maken en voor moeilijke keuzes stellen. Jullie bepalen zelf of jullie een echo willen en of jullie bij een ongunstige uitslag een vervolgonderzoek willen laten doen. Hier kunnen jullie op elk moment mee stoppen.

Het is mogelijk dat we tijdens de zwangerschap meer echo’s aanvragen. Redenen hiervoor kunnen bijvoorbeeld bloedverlies, placentalokalisatie, de groei of ligging van het kindje zijn. Deze echo’s worden alleen op medische indicatie vergoed.

Prenatale screening

Prenatale screening

Je kunt laten onderzoeken (screenen) hoe groot de kans is dat je kindje down-, edwards- of pataussyndroom heeft. Mensen met downsyndroom hebben een verstandelijke beperking. Het is van tevoren niet te voorspellen hoe zij zich ontwikkelen. Zij hebben vaker gezondheidsproblemen; over het algemeen zijn deze goed te behandelen.

Kinderen met edwards- of pataussyndroom overlijden meestal voor of rondom de geboorte. Zij worden zelden ouder dan een jaar. Deze kinderen hebben een ernstige verstandelijke beperking en ernstige lichamelijke afwijkingen. Indien gewenst kunnen wij je op het spreekuur uitgebreid informeren over de mogelijkheden van dit onderzoek. Wij raden je aan om ook eens te kijken of de website:  https://www.pns.nl/prenatale-screeningen en de keuzehulp Bewust Kiezen op deze website in de vullen.

Je kunt kiezen uit uit twee verschillende testen:

  • De combinatietest: dit is een bloedtest bij de zwangere en een nekplooimeting bij het kind met een echo
  • De NIPT ( niet invasieve prenatale test) Dit is een bloedtest bij de zwangere. De NIPT ontdekt meer kinderen met down-, edwards- en patausyndroom en klopt vaker dan de combinatie test.

De combinatietest kost 170 euro, de NIPT kost 175 euro. Deze kosten worden niet vergoed door de zorgverzekeraar.

Wil je deze onderzoeken, dan maken we hiervoor een afspraak. We geven dan ook praktische informatie en je krijgt een formulier voor bloedafname met locaties (in deze regio Gouda, Nieuwegein, IJsselstein en Woerden) en openingstijden mee.