Een miskraam komt helaas regelmatig voor. Ongeveer een op de tien zwangerschappen gaat mis tussen de vierde en elfde zwangerschapsweek. De groei van een kindje is heel kwetsbaar in deze periode. Vaak gaat een miskraam gepaard met bloedverlies en buikkrampen. Neem in dat geval altijd contact op met de dienstdoende verloskundige op telefoonnummer 06-53610035.

Wanneer je dat prettig vindt, kan de eerste echo rond 7-8 weken gemaakt worden. Het is goed je te realiseren dat de zwangerschap rond deze periode nog pril is. Een goede echo is goed nieuws, maar geen garantie. Helaas komt het voor dat een zwangerschap, ondanks een goede echo, toch nog eindigt in een miskraam.

Als op de echo blijkt dat je een miskraam krijgt, zullen we al snel na de echo contact met je hebben. We nemen de verschillende opties met je door met betrekking tot behandeling of afwachten. Daarnaast houden we frequent contact met je. Meer informatie over een miskraam kun je vinden op deverloskundige.nl

Neem de tijd voor verwerking

Na een miskraam is het goed de tijd te nemen om het gebeurde te verwerken. De zwangerschap heeft dan wel niet lang geduurd, maar toch hebben jullie vaak al veel dromen, plannen en verwachtingen gehad. Medisch gezien is er geen reden een nieuwe zwangerschap uit te stellen, maar neem wel de tijd die je mentaal nodig hebt.

Een nieuwe zwangerschap

Wanneer een nieuwe zwangerschap gewenst is, ga dan door met het gebruik van foliumzuur. Vaak is een volgende zwangerschap extra spannend. Je bent altijd vrij om hierover contact met ons op te nemen. Sommige mensen hebben extra begeleiding nodig om een miskraam te verwerken, hiervoor kun je bijvoorbeeld terecht bij Angelique Verstegen of Mirjam van der Kreij. Angelique is van oorsprong verloskundige en nu werkzaam als coach. Zij heeft zich gespecialiseerd in het begeleiden van zwangeren en jonge moeders: http://www.praktijknovavita.nl/coaching. Mirjam heeft zich gespecialiseerd in begeleiding bij een miskraam: https://www.miskraambegeleiding.nl

Boekentip “Tussen iets en niets” B. Spitz, M. Keirse e.a. ISBN 90 209 3444 9. Dit boek kun je van ons lenen.