De eerste afspraak

Iedere zwangere heeft haar eigen verhaal. In een eerste gesprek nodigen wij je uit jouw verhaal met ons te delen. Wat komt er allemaal aan bod en wat kun je verwachten van dit kennismakingsgesprek?

  • Jullie maken kennis met één van de verloskundigen en met de praktijk
  • We bespreken jullie verwachtingen, wensen en vragen
  • We nemen jullie persoonsgegevens door
  • We berekenen de uitgerekende datum

Voor het berekenen van de uitgerekende datum is het handig van tevoren de volgende gegevens te noteren:

  • De eerste dag van de laatste menstruatie
  • De datum waarop je gestopt bent met anticonceptie
  • Je cyclusverloop (regelmatig of onregelmatig)
  • De datum waarop de zwangerschapstest positief was

Medische voorgeschiedenis

Om een zo goed mogelijk beeld te krijgen van je gezondheid zullen we allerlei vragen stellen. Vragen over je ziektegeschiedenis (zoals eventuele operaties, ziekenhuisopnames, medicatiegebruik, allergieën e.d.) 

Eerdere zwangerschappen

Mocht je eerder zwanger zijn geweest, dan nemen wij deze zwangerschap en de geboorte met je door. Hoe heb je het ervaren en hoe sta je er nu in? Ben je niet bij ons bekend, dan is het handig als je alle gegevens (zwangerschapskaart en bevallingsverslag) meeneemt.

Uitleg over een gezonde leefstijl

We geven informatie over hoe je gezond zwanger kunt zijn, do’s en don’ts zegmaar, waarbij aandacht wordt besteed aan een gezond voedingspatroon, roken, alcohol en drugsgebruik. En als er bijzonderheden zijn op het gebied van relaties, financiën, huisvesting of werk, dan horen wij dit graag, zodat wij jullie waar mogelijk kunnen begeleiden.

Mogelijke onderzoeken in de zwangerschap

Tot slot geven wij jullie uitleg over de mogelijke onderzoeken binnen de zwangerschap. Dit betreft het bloedonderzoek (bloedgroep, rhesusfactor, hepatitis B, HIV, syfilis, glucose, Hb), de screening op downsyndroom en andere chromosomale afwijkingen (de NIPT), de 13 weken echo en de 20 weken echo. Rond 10 weken maken wij een termijnecho op de praktijk in Schoonhoven. Na 12 weken is het vaak mogelijk om het hartje te horen.