Borst- en flesvoeding

In de zwangerschap zullen jullie gaan nadenken over de keuze tussen borst- en flesvoeding. Misschien hebben jullie altijd al een duidelijke voorkeur gehad en misschien hebben jullie helemaal geen idee. Ons advies is om er veel over te lezen. Wij kunnen het uitgebreid met jullie bespreken. Lactatiekundige Inge van Soelen biedt met regelmaat voorlichtingsavonden over borstvoeding. 

Wat jullie keuze ook wordt, het is belangrijk dat het jullie eigen keuze is. Wij stimuleren het geven van borstvoeding, maar respecteren ook de keuze voor flesvoeding.

Borstvoeding

Het is bekend dat borstvoeding de beste voeding voor baby’s is en veel voordelen heeft. De moedermelk bevat alle waardevolle voedingsstoffen die nodig zijn voor de groei en ontwikkeling van kinderen in de eerste zes maanden. Ook beschermt borstvoeding tegen ziektes, doordat het veel afweerstoffen bevat. Vooral de melk die moeders in de eerste paar dagen na de geboorte produceren, het colostrum, bevat grote hoeveelheden stoffen die beschermen tegen ziektes.

Hoe langer het kindje borstvoeding krijgt, hoe beter. Het effect is optimaal bij het geven van tenminste zes maanden borstvoeding. Iedere maand langer zal het effect nog meer versterken.

De voordelen van borstvoeding voor het kindje:

 • De samenstelling van de melk past zich vanzelf aan naar de leeftijd en behoeften van het kindje;
 • Het verkleint de kans op een lage bloedsuikerspiegel na de geboorte;
 • Te vroeg geboren kindjes en zieke zuigelingen gedijen beter op borstvoeding;
 • Het verkleint de kans op wiegendood;
 • Het zorgt voor een goede ontwikkeling van het immuunsysteem;
 • Het werkt preventief tegen allergieën;
 • Minder infecties aan oren, luchtwegen en blaas;
 • Het geeft bescherming tegen o.a. suikerziekte, ziekte van Crohn, MS, lymfatische leukemie;
 • Het zorgt voor een betere cognitieve ontwikkeling (IQ 5 à 10 hoger);
 • Het zorgt voor een betere ontwikkeling van de kaken, het gebit en de spraak;
 • Het verkleint de kans op overgewicht;
 • Het verkleint de kans op hoge bloeddruk;
 • Het verkleint de kans op hart- en vaatziekten op latere leeftijd.

De voordelen van borstvoeding voor de moeder

Ook voor de moeder heeft het geven van borstvoeding een aantal voordelen. Zo beperkt het geven van borstvoeding het bloedverlies bij de moeder direct na de bevalling, waardoor er ook minder snel sprake is van een ijzergebrek. Het geven van borstvoeding maakt het makkelijker om na de bevalling weer op gewicht te komen. Verder hebben vrouwen die borstvoeding geven minder kans op borstkanker, eierstokkanker en baarmoederkanker vóór de overgang en minder kans op botontkalking.

Ook biedt het geven van borstvoeding een aantal praktische voordelen. Zo is de voeding gratis, is het altijd beschikbaar, altijd op de juiste temperatuur en altijd hygiënisch. Bovendien zorgt het geven van borstvoeding voor de ontwikkeling van een goede band tussen moeder en kind.

Tijd en goede begeleiding

Wat als een nadeel ervaren kan worden is dat het de eerste paar dagen na de bevalling veel tijd en goede begeleiding vereist om de melkproductie op gang te brengen en het kindje vaak en zorgvuldig aan te leggen. Ook hebben sommige vrouwen last van gevoelige tepels, waardoor het geven van borstvoeding in het begin soms pijnlijk kan zijn. De kraamverzorgster, de verloskundige en eventueel een lactatiekundige zullen je met dit alles helpen.

De rol van de partner

Ook de papa’s kunnen een belangrijke rol spelen bij het geven van borstvoeding. Het is belangrijk dat de partner achter de keuze staat om borstvoeding te geven. Zo kan hij meedenken rondom de keuzes die soms gemaakt moeten worden zoals stoppen of doorgaan. Veel vrouwen hechten hierbij veel waarde aan de mening van hun partner. Verder is het altijd fijn om er gewoon bij te zijn, praktische hulp te bieden en ook mentale ondersteuning te geven door aandacht te geven, geruststelling en waardering uit te spreken.

Kijk voor meer informatie over borstvoeding eens op de volgende websites:

Flesvoeding

De beste voeding voor je kindje is borstvoeding, maar als je geen borstvoeding kan of wil geven, is flesvoeding een goed alternatief.

Het maakt niet zoveel uit welk merk voeding je kiest. De samenstelling van flesvoeding is vastgelegd in de Warenwet, waardoor de merken nauwelijks van elkaar verschillen als het gaat om de gehaltes van verschillende voedingsstoffen. Wel zijn er speciale flesvoedingen voor kindjes die erg hongerig zijn of veel spugen. Overleg altijd eerst met het consultatiebureau als je wil overstappen op andere voeding.

Er zijn verschillende modellen flessen en spenen. Kies een fles met een brede hals en waarop je kunt zien hoeveel erin zit. Qua speen heeft elk kindje zijn eigen voorkeur en het kan dan ook nodig zijn verschillende spenen uit te proberen. Volg voor het klaarmaken van de fles altijd de instructies op de verpakking en let er op dat dit hygiënisch gebeurt. Was je handen en zorg ervoor dat de flessen en spenen zijn uitgekookt.

Neem je kindje tijdens het voeden op schoot, dan is de kans op verslikken het kleinst en lichamelijk contact tijdens het voeden is belangrijk.