De verloskundigen van Levenslicht Verloskundigen hebben mijn zwangerschap en bevalling geweldig begeleid, zij gaven mij in alles de regie.
Tijdens mijn zwangerschap en bevalling ben ik op een heel fijne manier begeleid en ondersteund. Alles gebeurde in goed overleg en mijn wensen werden gerespecteerd. In alles kreeg ik de volledige controle. Door Levenslicht Verloskundigen kijk ik met een heel fijn gevoel terug op mijn zwangerschap en bevalling.

Van een onzekere zwangere naar een zelfverzekerde moeder

Vanaf de eerste positieve zwangerschapstest voelde ik veel angst en spanning. Vooral vanwege ervaringen in mijn naaste omgeving. Bij Levenslicht Verloskundigen kreeg ik naast veel begrip en de mogelijkheid om mijn gevoelens te uiten, ook veel handvatten om hier beter mee om te gaan.

Lichamelijk ben ik door mijn zwangerschap heen gefietst. Elke controle was goed en naarmate de uitgerekende datum dichterbij kwam, voelde ik mij steeds zelfverzekerder worden. Maar ik was er nog niet helemaal. Op aanraden van de verloskundigen heb ik mijzelf aangemeld voor de cursus ‘goed voorbereid bevallen’. Hier heb ik veel geleerd en heb ik ook contact gemaakt met zwangeren die rond dezelfde datum uitgerekend waren. De thema-avonden vormden hierop een fijne aanvulling, ook omdat mijn partner hierbij aanwezig kon zijn.

Tijdens de controles en de cursus was er veel ruimte om te praten over de bevalling, mijn gedachten daarbij en mijn wensen. Het was heel fijn om te ontdekken dat de verloskundigen het belangrijk vonden om rekening houden met mijn wensen en die van mijn partner. En dat ze veel punten ‘standaard’ al doen, zoals het uitkloppen van de placenta. Ze vertelden mij ook dat het maken van een geboorteplan goed is, maar dat het niet altijd loopt zoals je zou willen.

Ik had niet veel dingen die ik per se wilde. Behalve dan dat ik in het ziekenhuis wilde bevallen. Toen mijn bevalling sneller verliep dan ik had verwacht en alles goed ging, kreeg ik de keuze om naar het ziekenhuis te gaan of thuis te blijven. Het was volledig aan mij. Net als alle andere keuzes tijdens mijn zwangerschap en de bevalling. Ik koos voor een thuisbevalling, omdat ik zo goed begeleid en gerustgesteld werd. Achteraf ben ik hier heel erg blij mee. Niet alleen omdat we nu een gezin werden in onze vertrouwde omgeving, maar ook omdat het helemaal mijn keuze was.

Melissa, zoon Espen december 2021 Schoonhoven