Ik was 35 weken zwanger toen ik een controle had bij Levenslicht. Ons kindje lag al enige tijd in stuitligging

Uitwendige draaipoging

Een poging tot versie werd voorgesteld, ook wel een uitwendige draaipoging genoemd. Hoewel ik had gelezen en gehoord dat dit best pijnlijk kon zijn stond ik hier wel direct positief tegenover. Met 36 weken en 3 dagen heb ik eerst bij In Zwang in Gouda een echo gehad om te kijken of de baby nog steeds in stuit lag. Ons kindje lag in onvolkomen stuit, dat wil zeggen met de billen naar beneden en de beentjes en armpjes richting het hoofd. Nadat ik de verloskundige op de hoogte had gebracht en had aangegeven open te staan voor de draaipoging mocht ik mij 2 dagen later alweer melden bij In Zwang voor de draaipoging. Uiteraard had ik mij van te voren goed ingelezen en ook een filmpje bekeken van hoe zo’n versie in zijn werk gaat.

Rustig en ontspannen

Ik had een vriendin meegenomen want het is wel fijn als er iemand bij je is. Je weet tenslotte nooit hoe je je achteraf voelt. Een versie bij In Zwang wordt altijd met 2 personen gedaan. In mijn geval door Ali en Marieke die heel goed op elkaar waren ingespeeld. Eerst wordt je 20 minuten aangesloten op een CTG omdat ze de hartslag van de baby willen bekijken. Het is de bedoeling dat de baby redelijk actief is zodat het kindje hopelijk een beetje meedraait. Mijn buik was vrij gespannen dus ik kreeg een infuus met medicatie om de buik wat meer ontspannen te krijgen. Daarna mocht ik op de bank gaan liggen en Ali en Marieke waren allebei zo rustig en ontspannen waardoor ik ook heel ontspannen was en zo een hele aangename houding kon aannemen.

Geen pijn ervaren

Vervolgens was het de bedoeling dat ik rustig begon met inademen en weer uitademen. Ik deed mijn ogen dicht en was helemaal gefocust op mijn ademhaling. Eigenlijk precies zoals ik had geleerd tijdens de zwangerschapscursus. Beide dames begonnen met draaien en met 1 minuut was de baby al gedraaid. Doordat zowel Ali als Marieke zo rustig waren en Marieke heel rustig continu zei dat ik het zo goed deed, wist ik mij goed te concentreren op mijn ademhaling. Ik heb absoluut geen pijn ervaren, was niet duizelig of van slag en was heel blij dat het gelukt was! Tenslotte wordt je weer 20 minuten aangesloten op een CTG omdat ze wederom de hartslag van de baby willen bekijken. Het is prettig als deze langzaamaan afneemt zodat de baby weer helemaal gewend is aan zijn nieuwe houding in jouw buik.

Met mijn verhaal wil ik iedereen laten weten dat ik ontzettend blij ben geweest met mijn keuze voor deze draaipoging. Zo heb ik in ieder geval gedaan wat ik kon en je bent zo blij als het gelukt is. Voorbereiding is het halve werk en als je de juiste focus hebt dan gaat de rest vanzelf!

Groet, 

Judith Kriekaard, oktober 2017 Lopik

Terug naar de ervaringen >