De verloskundigen van Levenslicht zijn  gepassioneerd, en werken  merkbaar vanuit een gedeelde visie: zwangerschap en geboorte zijn voor een vrouw misschien wel de meest ingrijpende gebeurtenissen in haar leven, maar tegelijkertijd ook de meest normale.

Door het vertrouwen wat zij uitdroegen in mijn lijf en zwangerschap , kon ik zelf ook rustig en met vertrouwen de bevalling afwachten.

Verloskundigen met passie, visie en ervaring

Omdat wij vlak na de geboorte van onze eerste zoon verhuisd zijn, heb ik twee verschillende verloskundepraktijken en zo’n tien verschillende verloskundigen leren kennen. Mijn tweede zwangerschap en de geboorte van onze tweede zoon zijn begeleid door de verloskundigen van Levenslicht. Bij alle verloskundigen die ik heb meegemaakt is de passie voor het vak wel duidelijk. Zonder liefde voor het werk red je het als verloskundige denk ik ook niet. Maar wat mij opviel bij de Levenslichtverloskundigen, is dat zij niet alleen gepassioneerd zijn, maar ook merkbaar werken vanuit een gedeelde visie en samen over een schat aan werkervaring beschikken. Daardoor kan ik heel tevreden terugkijken op een goede begeleiding en op een mooie thuisbevalling.

De Levenslichtverloskundigen hebben veel vertrouwen in het normale proces van zwanger zijn en bevallen, en baseren daar hun doen en laten op. Toen ik (weer) bijna overtijd was, was ik bijvoorbeeld verrast te horen dat er helemaal geen wet of regel is dat er met 42 weken direct ingeleid moet worden, maar dat er, mits alles goed gecheckt en veilig bevonden is (!), dan ook nog best een paar dagen gewacht kan worden op een natuurlijk begin van de bevalling. Ik was mijn zwangere lijf best wel zat, maar ik vond het fijn om te merken dat er goed gekeken wordt of een ingreep en bijbehorende ziekenhuisbevalling al écht noodzakelijk is, of niet.

Mijn eerste zoon is ook na bijna 42 weken zwangerschap thuis geboren, maar toen was het vanzelfsprekend dat er met 42 weken direct ingeleid zou gaan worden en werd er niet overwogen om nog even af te wachten of de bevalling misschien vanzelf zou starten (waarop je natuurlijk steeds meer kans hebt, hoe langer je overtijd bent…). Ik denk dat dit laat zien dat de Levenslichtverloskundigen echt vertrouwen hebben in een natuurlijk verloop van een zwangerschap en je niet automatisch aan het ziekenhuis overdragen als het nog niet nodig is. Doordat de verschillende verloskundigen van Levenslicht vertrouwen in mijn lijf en zwangerschap uitdroegen, kon ik zelf ook rustig en met vertrouwen de bevalling afwachten.

Een ander voorbeeld waaruit vertrouwen in mijn lijf en ervaring van de verloskundige bleek: tijdens mijn bevalling vorderde de ontsluiting niet, na urenlang flinke weeën opgevangen te hebben. Om drie uur ’s middags drie centimeter, om acht uur ’s avonds nog steeds drie centimeter. Bij het breken van de vliezen voelde Angelique dat de baby met zijn gezichtje naar boven lag (sterrenkijker). Ze vertelde me dat dit de oorzaak was van het niet vorderen van de ontsluiting en gaf me de tip om in beweging te komen, wandelen en heupwiegen, zodat het kindje ook in beweging zou gaan komen en kon gaan draaien. Dus ik met weeën aan de wandel en aan het heupwiegen, al vond ik dat behoorlijk pittig.

Na ruim een half uur was ik erg moe en ging ik weer op bed liggen, op advies van Angelique op mijn linkerzij en met mijn rechterbeen over mijn linkerbeen, zodat het kindje nog meer gepusht zou worden om te draaien. En toen ging het supersnel; ik kreeg persdrang, perste mee en binnen een paar minuten, om kwart voor negen, was onze zoon geboren! Niet als sterrenkijker, maar ‘normaal’. Doordat Angelique goed vaststelde wat er aan de hand was, mij dat goed uitlegde en vervolgens de juiste tips gaf om het probleem aan te pakken, ben ik zonder stress en zonder ingrepen thuis bevallen.

De visie van de verloskundigen van Levenslicht is te lezen is op deze website. Dat geeft aan dat er niet alleen aangepakt, maar ook nagedacht wordt in deze praktijk. De visie van waaruit gewerkt wordt luidt: “zwangerschap en geboorte zijn voor een vrouw misschien wel de meest ingrijpende gebeurtenissen in haar leven, maar tegelijkertijd ook de meest normale. Vrouwen zijn in staat om zwanger te zijn en een kind te baren. De meeste vrouwen zullen dat dan ook zonder ingrijpen van buitenaf kunnen en doen.” Deze woorden omschrijven exact mijn ervaring met hoe de verloskundigen van Levenslicht werken. Wat mooi dat praktijk en theorie zo naadloos op elkaar aansluiten! Dank jullie wel voor de goede begeleiding.

Mariëlle, april 2016, Vlist

Terug naar de ervaringen >