Mijn eerste bevalling was 4 jaar geleden. Dat was geen fijne ervaring. Een opeenstapeling van een opname in het ziekenhuis, wee├źnopwekkers, paniek, verpleging met weinig tijd, ons babytje aan de sondevoeding, kortom: een ervaring waar ik niet graag aan terugdacht. Toen ik zwanger werd van mijn tweede kindje wist ik moedwillig elke gedachte over bevallingen heel goed te negeren. Totdat het onvermijdelijke moment aanbrak en er tijdens een bezoekje aan de verloskundige gevraagd werd naar mijn wensen over de bevalling. Ik sprak mijn zorgen uit aan de verloskundige en daar werd bijzonder goed naar geluisterd.

Maar niet alleen geluisterd. De dames van Levenslicht is het gelukt om me vertrouwen te geven en ik kan zelfs zeggen dat ze mijn zorgen compleet hebben kunnen wegnemen! Ik heb de bevallingscursus gevolgd en deze gaf me een nog beter inzicht in wat er met mijn lichaam gebeurt tijdens een bevalling, en kennis is macht. Ik kan niet zeggen dat ik van mijn tweede bevalling heb kunnen genieten, het is en blijft een heftige ervaring en dit gaan we absoluut nooit meer doen. Maar ik kan wel zeggen dat ik terug kan kijken op een goede bevalling. Samen met mijn vriend en een geweldige verloskundige in onze knusse woonkamer, midden in de nacht, op de bank, met muziek, kat en kaarsjes. Je zou het zowaar gezellig kunnen noemen. Waar ik in eerste instantie hunkerde naar pijnbestrijding waren uiteindelijk ademhaling en fijne begeleiding de sleutelwoorden die me erdoor heen hebben geholpen. Ik schrijf dit terwijl ik op diezelfde bank lig, met mijn kindje op mijn buik in diepe slaap. En mijn herinneringen aan zijn geboorte zijn warm.

Hanneke, november 2019, Schoonhoven

Terug naar de ervaringen >