Kinkhoest is een besmettelijke ziekte die ernstige hoestbuien kan veroorzaken. Het is vooral gevaarlijk is voor jonge baby’s die nog niet zijn gevaccineerd of nog onvoldoende prikken hebben gehad. Een goede manier om pasgeboren baby’s tegen kinkhoest te beschermen is om vrouwen tijdens de zwangerschap een kinkhoestprik te geven.

Kinkhoest kan ernstig verlopen voor jonge baby’s. Zij kunnen hierdoor longontsteking krijgen of ademnood en hersenschade door te weinig zuurstof.  Jaarlijks worden er zo’n 120 baby’s met kinkhoest opgenomen in het ziekenhuis. Soms overlijdt er zelfs een baby aan de ziekte.

Baby’s worden in Nederland ingeënt tegen kinkhoest wanneer ze 2 maanden oud zijn. De eerste maanden zijn ze dus nog niet beschermd tegen kinkhoest. Veel baby’s die de ziekte krijgen, krijgen deze dan ook de eerste weken na de geboorte.

Beschermen jonge baby’s

De Gezondheidsraad heeft onderzocht hoe jonge baby’s wel goed kunnen worden beschermd tegen kinkhoest. Dat kan door vrouwen tijdens het 3e trimester van de zwangerschap een kinkhoestprik te geven. De antistoffen gaan via de navelstreng naar de ongeboren baby. De baby is dan vanaf de geboorte al beschermd tegen kinkhoest.

De Gezondheidsraad adviseert om alle zwangere vrouwen een kinkhoestprik aan te bieden. De staatssecretaris van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport besluit voor de zomer of hij dit advies opvolgt. Tot die tijd kunnen zwangere vrouwen de prik krijgen bij de huisarts of GGD. Het is dan voor eigen kosten.

Bron: website RIVM.

Wil je je hier verder in verdiepen dan verwijzen we je graag naar de website van de Nederlandse Vereniging voor Kritisch Prikken (https://www.nvkp.nl/) en naar een website waarop een kritisch geluid van een verloskundige te lezen is https://dekritischeverloskundige.wordpress.com/2018/04/03/de-kinkhoestvaccinatie/.